Fotoğraf Makinelerinin Sınıflandırılması

- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
I. Duyarkata Göre
Duyarkat: Fotoğraf çekimi sırasında görüntünün kaydedildiği yüzeydir. Fotoğraf Kağıdı, Fotoğraf Filmi gibi fiziksel olarak kayıt yapılanlar ile Dijital Sensor gibi sayısal olarak kayıt yapılabilir.

A. Film Kullanan Makineler
Görüntüyü fotoğraf filmi üzerine kaydeden, analog makine olarak adlandırılan makinelerdir.


B. Dijital Makineler
Görüntüyü sayısal algılayıcı bir dijital sensor aracılığı ile sayısal olarak kaydeden makinelerdir.








C. Polaroid Makineler
Görüntüyü doğrudan fotoğraf kağıdına çeken makinelerdir. Görüntü kartları film özelliğine sahiptir.


Günümüzde bunun benzeri makineler olan İnstax piyasada sıklıkla kullanılmaktadır.


II. Sensor Özelliğine Göre
A. Full Frame
Görüntü en az kayıpla (neredeyse hiç kaybedilmez) kaydedilir. Sensor alanı 8,6 cm2 dir. Sensor 36 X 23,9 mm ebatlarındadır. Daha büyük sensöre sahip olanlarına büyük format makine ismi verilir.








B. Crop Sensor
Görüntü 1,5 kat kayıpla kaydedilir. Sensor alanı 5,19 cm2 dir. Sensor 27,9 X 18,6 mm veya 23,6 X 15,8 mm ebatlarındadır. Daha küçük sensorler de mevcuttur. Bunlar bu kategorinin altında düşünebilirsiniz. Örneğin compact fotoğraf makineleri ve diğer sensörlü makineler gibi.




Ayrıntılı ve makine üzerinden uygulamalı fotoğraf kursu:
III. Objektiflerine Göre
A. Objektifi Değiştirilemeyen (Compact Camera)
Objektif gövdeye sabittir. Objektifleri genellikle motorla zom yapar. Pratiktirler ancak tamirleri ve bakımları zordur. Daha çok kullan at şeklinde ifade edilirler. Tek bir objektif kullanılabildiği için özel amaçlı çekimlerde başarısızdırlar.


B. Objektifi Değiştirilebilen
Objektifleri değiştirilebilir. Bu sayede farklı amaçlara uygun şekilde objektif değiştirme imkanı sağlarlar. Bakım ve temizlikleri daha kolaydır. Arızalanma durumunda tamirleri daha kolaydır. Kullanıcıya kişiselleştirme imkanı verirler.


IV. Bakaç (Vizör) Sistemine Göre
Bakaç – Vizör: Kullanıcının kadrajı ayarladığı sistem.
A. Basit Bakaçlı Makineler
Makinenin dışında bulunan aparatlar aracılığı ile görüntünün ayarlandığı makinelerdir. Günümüzde kullanılmazlar.


B. Optik Bakaçlı Makineler
Vizör için ayrı bir objektif ve ya optik sistem vardır. Fotoğrafın çekildiği yerden görüntü alınamadığı için kaymalar olur. Bu duruma Paralaks Hatası ismi verilir.


C. SLR Tipi Makineler
Vizör görüntüsü fotoğrafın çekileceği yerden alınır. Fotoğrafın çekildiği yerden görüntü alındığı için hiç kayma olmaz. Olsa bile bu çok küçük bir değerdir.








D. LCD Bakaçlı Makineler
Görüntü tıpkı cep telefonunda olduğu gibi LCD (Liquid Crystal Dijital) ekran aracılığı ile ayarlanır. Yine bir kayma olmaz.


Ayrıntılı ve makine üzerinden uygulamalı dersler için






V. Ayna Mekanizmasına Göre
A. Aynalı Makine (SLR – DSLR)
Gövde içerisinde yer alan ayna mekanizması sayesinde paralaks hatasını gideren tek lensli refleks makine anlamına gelen makinelerdir. Kullanılmakta olan makinelerin çok büyük bir kısmı bu türdedir.


B. Aynasız Makineler
Gövde içerisinde ayna mekanizması bulunmaz. Objektiften gelen görüntü direk sensor aracılığı ile bakaçtan (vizör) ve ya arka ekrandan izlenerek çekim yapılır. Aynalı makinelerden çok daha hızlı fotoğraf çekerler. Netlik sistemleri ve saniye/kare hızları çok yüksektir. Video çekiminde çok daha iyi sonuçlar verirler. Fiyatları fazla olsa da ödenen parayı fazlası ile hak eden bu makineler hafif ve pratiktirler. Ele alındığında basit ve amatör gözükseler de oldukça profesyonel işler çıkarırlar.


Bunların dışında Su Altı Fotoğraf Makineleri, Stereoskopik Fotoğraf Makineleri, Panoramik Fotoğraf Makineleri gibi çok özel amaçlar için üretilmiş fotoğraf makineleri de bulunmaktadır.

