Sofular Vadisi

Anadolu, medeniyetin kurulduğu coğrafyanın en özel yeri. Eski yerleşim yerlerinin ne kadar eski olduğunu araştıramaya kalktığınızda karşınıza on bin yılın üzerinde birçok yer çıkabiliyor. On bin yıl önce burada yaşam vardı. Vadiler tarih öncesi dönemde ve ilk çağda yaşam koşulları nedeniyle tercih edilen yerleşim alanlarının başında geliyor.

Sofular Vadisi

Sofular Vadisi işte bu özel yerlerden. Vadilerin sağladığı iklim kolaylığı, su ve yiyecek bulunması Sofular Vadisi’ni özel kılan tek sebep değil. Nenezi Dağı’nın eteğinde bulunması da buranın on bin yıllık bir tarihe sahip olduğunun göstergesi. Nenezi Dağı bundan on bin yıl önce insanoğlunun kesici alet ve av araçları yapmakta kullandığı doğal cam olan obsidyen kaynakları açısından çok zengin. Ve bu kaynaklar o yıllarda da kullanılmış. Yani karşımızda 10 – 12 bin yıllık bir vadi var.

Sofular Vadisi
Sofular Vadisi Cami
Sofular Vadisi – Eski yapılar ve kaya oyma yerleşimler

Keşfedilmemiş bir yer diyemem. Ama çok az kişinin hakkında bilgi sahibi olduğu bir yer demek hiç yanlış olmaz. Sofular Vadisi’nde çok sayıda kilise, manastır, yer altı şehri ve mezar odaları bulunuyor. Kısacası burası Kapadokya’nın özel yerlerinden biriyim diye bas bas bağırıyor. Burayı görür görmez bunu açık bir şekilde hissediyorsunuz.

Vadi dokusu

Sofular Vadisi Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı aynı isimli kasabanın eski yerleşim yeri. Kasaba çok yakın zamanda yeni yerine taşınmış. Aksaray – Derinkuyu yolu üzerinden girildiğinde önce yeni Sofular Kasabası’na giriyorsunuz. Kasabanın içinden yukarı çıkınca karşınıza vadi bütün görkemi ile çıkıyor. Harita konumunu yazının sonunda bulabilirsiniz.

Sofular Kasabası’ndan Sofular Vadisi’ne ilk bakış.
erdemzengin.com.tr ziyaretçilerine özel indirim için TIKLAYIN
Sofular Vadisi genel görünüm.

Vadi içerisinde araçla gezmek de mümkün. Ama tavsiyemiz elbette aracı bırakıp burayı yürüyerek gezmek. O yaşanmışlığı hissetmek, tarihe dokunmak, hayatı sorgulamak için mükemmel bir yer. Birçok yeri daha gitmeden fotoğraflarda görebiliyoruz. Hatta bazı yerlerin o kadar çok fotoğrafı ve videosu var ki daha gitmeden bizdeki o ilk hissiyat oluşuyor. Sofular Vadisi bu konuda özel. Belki birçok kişi bu fotoğraflar ile burayı ilk defa görmüş olacak.

Eski evler
Bir çok fotoğrafçı Sofular Vadisi’ni ziyaret eder. AKFOD 2013 gezisinden.
Sofular Vadisi genel görünüm.

Sofular Vadisi, hem Kapadokya’nın hem ülkemizin hem de dünyanın bir mirası. Üzerinde derin çalışmalar yapılsa kim bilir nelere ulaşılacak.

Eski Rum Çeşmesi

Çok yakın bir geçmişte burada yaşam devam ediyordu. Halen vadi içerisinde oturanlar var. Kimileri de buradaki mülklerini hayvancılık ve tarım için kullanmaya devam ediyor.

Sofular Vadisi

Vadiye Sofular Kasabası’ndan girdiyseniz vadinin sonundan devam ederek Narlı Göl’e ulaşabilirsiniz. Narlı Göl’ün kalp görüntüsünün olduğu kısım Sofular Vadisi’nin doğusunda bulunan tepede. Buraya kadar gelmişken araçla bu noktaya da çıkarak Kapadokya’nın Kalbi Narlı Gol’ü görebilirsiniz.

Sofular Vadisi’nin doğu sırtından Narlı Göl’de gün doğumu.

Sofular Vadisi’ni gezmek birkaç saat sürebilir. Eğer zamanınız varsa buraya çok yakın olan Bekar Sultan Türbesi’ni ve Dünyanın Tek Yeraltı Kervansarayı Gaziemir Yeraltı Şehri’ni gezmeyi unutmayın.

Sevgiler, selamlar. Bol ışıklı günler.

Sofular Vadisi Harita Konumu

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

erdemzengin.com.tr ziyaretçilerine özel indirim için TIKLAYIN
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok