Ücretsiz Online Fotoğraf Kursu
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Erdem Zengin Uygulamalı Online Fotoğraf Kursu Video Anlatımları
Bu bölümde Erdem ZENGİN ‘in uygulamalı fotoğraf kursunun bütün videolarına ulaşabilirsiniz. Videoları sırası ile izlemeniz ve uygulamaları kendi makineniz ile yapmanızı tavsiye ederim. Dilerim herkes için çok faydalı olur. Sevgiler, selamlar, bol ışıklı günler.
1. Ders : Fotoğraf Nedir?
Fotoğraf Makinesi nasıl bulunmuştur? Camera Obscura Nedir? Fotoğraf kelimesinin anlamı nedir? İlk Fotoğraf nasıl çekilmiştir? İlk dijital fotoğraf makinesi hangisidir? Fotoğrafın tarihi;
2. Ders: Objektif Nedir?
Objektif nedir? Objektif ne işe yarar? Objektif çeşitleri nelerdir?
3. Ders: Otomatik Netleme
Otomatik netleme nedir? Netlik halkası nasıl kullanılır? Otomatik netleme noktası nasıl değiştirilir? Fotoğrafta nerenin net olacağına nasıl karar veririz? Otomatik netleme modları nelerdir? Otomatik netleme modları AF-C AF-S AF-A AL SERVO ONE SHOT AL FOCUS ne işe yarar? Nasıl Kullanılır?
4. Ders: Odak Uzaklığı
Odak Uzaklığı Nedir? Odak uzaklığının etkisi nedir?
5. Ders: Normal Açılı Objektif (50 mm)
Hangi odak uzunluğu normal açı olarak kabul edilir? 50 mm lik objektiflerin avantajları nelerdir?
6. Ders: Geniş Açı Objektif
Geniş açı objektiflerin görüş açısı nedir? Hangi objektifler geniş açı objektif olarak kabul edilir? Geniş açı objektiflerdeki fıçı bükülmesi nasıl oluşur?
7. Ders: Dar Açılı – Tele Objektif (70 – 1300 mm)
Dar Açılı Objektif (Tele Objektif) nedir? Nerede kullanılır?
8. Ders: Odak Uzaklığı Perspektif Etkisi
Odak uzaklığının değişmesinin arka plan üzerinde nasıl bir etkisi olur. Arka plandaki objeyi büyütmek ve küçültmek elimizde. Objeden uzaklaşarak zom yaparsak arkadaki nesneler büyür. Objektiflerin özelliklerini sıralarken: Geniş açı objektiflerde öndeki nesneler olduğundan büyük arkadaki objeler olduğundan küçük görülür. Tele objektiflerde öndeki nesneler olduğundan küçük arkadaki nesneler olduğundan büyük görülür demiştik. Bu değişimi bu videoda inceleyelim.
9. Ders: Objektif Değişimi Nasıl Yapılır?
Bu videoda DSLR veya aynasız fark etmeden objektifi değişebilen bütün makinelerde objektif değişimini öğreneceğiz.
10. Ders: Diyafram
Diyafram nedir? Diyafram nasıl ayarlanır? Diyafram nasıl ayarlanmalı? Diyafram ne işe yarar? Doğru diyafram ayarı seçimi nasıl yapılır? Net alan derinliği nedir? Fotoğrafta arka plan bulanıklığı nasıl sağlanır? Fotoğrafta arka plan bulanıklığı nasıl giderilir?
11. Ders: Enstantane Süresi
Enstantane nedir? Enstantane süresi nedir? Enstantane süresi nasıl ayarlanır? Fotoğrafın çekilme süresi nasıl hesaplanır? Fotoğraf çekim süresinin etkisi? Hareketli konuları fotoğraflamak. Pan etkisi nedir? Blur etkisi nedir? Fotoğrafta ışıkla boyama nasıl yapılır? Fotoğrafta ışıkla yazı yazma nasıl yapılır?
12. Ders: Fotoğraf Makinesi Modları (P A S M ve ya P Av Tv M) nasıl çalışır? Nasıl kullanılır?
Fotoğraf makinelerinde bulunan modlar nedir? M Manüel mod S veya Tv Enstantane öncelikli mod A veya Av Diyafram öncelikli mod P Yarı otomatik mod Bu modlar nasıl kullanılır? Hangi konuda hangi mod seçilmelidir? Sadece tek bir rengin olduğu siyah beyaz fotoğraflar direk makinede nasıl çekilir? Sahne modları (Manzara – Portre – Spor – Macro vb.) nelerdir? Sahne modları nasıl kullanılır?
13. Ders: ISO Nedir? Fotoğrafta iso ayarı ne işe yarar?
Fotoğraf makinelerinde bulunan ISO ayarı ne demektir? Analog dönemde ASA olarak bilinen değerin işlevi nedir? ISO ayarı nasıl olmalı? ISO ne zaman yükseltilir? ISO ne zaman düşürülür? Gren – noise – kumlama neden oluşur? ISO nun perde hızı (enstantane süresi) etkisi nedir? ISO ışık etkisi nedir?
14. Ders: Işık Nedir? Doğal ve Yapay Işık Nedir?
Işık nedir? Doğal Işık Nedir? Yapay Işık Nedir?
15. Ders: Sert Işık / Soft Işık Kavramı
Sert ışık nedir? Sert ışık nasıl kullanılır? Soft Işık nedir? Soft Işık nasıl kullanılır? Konuya göre sert ve soft ışık kullanımı.
16. Ders: Tepe Işığı
Tepe ışığı nedir? Tepe ışığı hangi durumlarda kullanılır? Tepe ışığı kullanmanın dezavantajları Tepe ışığı kullanmanın avantajları Tepe ışığında insan / model / portre çekimi nasıl olmalı?
17. Ders: Alt Işık
Bu dersimizde fotoğrafta alt ışık ne demektir konusunu öğreneceğiz. Alt Işık nedir? Alt Işık nerelerde kullanılır? Alt ışığı kullanmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?
18. Ders: Yan Işık / Yanal Işık
Bu dersimizde fotoğrafta yan ışık konusunu öğreneceğiz. Yanal ışık nedir? Yan ışığın fotoğraf üzerinde etkisi nedir? Yan ışık nerelerde kullanılır? Yan ışığın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
19. Ders: 45 Derecelik Işık
Bu dersimizde 45 derecelik ışığı öğreneceğiz. 45 derecelik ışık nedir? 45 Derecelik ışık nerelerde kullanılır? 45 derecelik ışığın portre / model / insan çekiminde etkisi nedir?
20. Ders: Ters Işık
Bu dersimizde Ters Işık konusunu öğreneceğiz. Ters ışık nedir? Ters ışığa düşmek ne demektir? Ters ışık fotoğrafı nasıl çekilir? Ters ışık nasıl yenilir? Ters ışıkta gölge nasıl çekilir? Ters ışıkta siluet nasıl çekilir? Ters ışık kullanımı.
21. Ders: Işık Ölçer
Fotoğraf Makinesi Işık Ölçeri nedir? Işık ölçümü nasıl yapılır? Işık ölçer nasıl kullanılır? Işık ölçüm modları.
22. Ders: Noktasal Spot Ölçüm Nedir?
Bu dersimizde noktasal (Spot) ışık ölçümü ayarını öğreneceğiz. Bu ayar ne işe yarar? Noktasal ışık ölçümü ne zaman gerekir? Noktasal ışık ölçümü nasıl ayarlanır? Ters ışıkta kalan karanlık alan nasıl aydınlatılır?
23. Ders: Kompozisyon Nedir?
Bu dersimizde kompozisyon kurallarını öğreneceğiz? Genel olarak kompozisyon ne demektir? Fotoğrafta Kompozisyon ne demektir? Kompozisyon kuralları neden var?
24. Ders: Kompozisyon / Bakış Açıları
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonunda bakış açılarının önemini öğreneceğiz. Fotoğrafta bakış açısı nedir? Fotoğrafçının konumu ne kadar önemli? Konu nereden fotoğaflanmalı? Yatay bakış açısı değişimi ve dikey bakış açısı değişimi ne anlama gelir? Kaç farklı açıdan fotoğraf çekilebilir?
25. Ders: Kompozisyon / Açık ve Kapalı Kompozisyon
Bu dersimizde açık ve kapalı komposizyon kurallarını öğreneceğiz. Açık Kompozisyon Nedir? Nerelerde kullanılır? Kapalı Kompozisyon Nedir? Nerelerde Kullanılır?
26. Ders: Komposizyon / Ana İlgi Odağı
Bu dersimizde kompozisyon kurallarından ana ilgi odağını öğreneceğiz. Ana ilgi odağı nedir? Ana ilgi odağı nasıl belirlenmeli? Birden fazla ana ilgi odağı olur mu?
27. Ders: Kompozisyon / Altın Oran ve 1/3 kuralı
Bu dersimizde Rönesans Döneminin isimlerinden de bahsedeceğiz. Fotoğraf için de altın oran var mı? Altın oran nedir? Fibonacci Dizisi ne anlama gelir? Altın Oran hakkında bilinmesi gerekenler. Altın oran ne işimize yarar? Altın Oran fotoğrafta kullanılır mı? 1/3 Kuralı nedir? Altın oran yerine kullanılır mı?
28. Ders: Kompozisyon / Sadelik
Bu dersimizde sadelik kuralını öğreneceğiz. Sadelik fotoğraf için olduğu kadar diğer sanat dallarında da neden önemlidir? Sadeliğin kazancı nedir? Sadelik için nelere dikkat edilmeli?
29. Ders: Kompozisyon / Diyagonal Çizgi
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu kurallarından diyagonal çizgi den bahsedeceğiz? Ne işe yarar? Ne zaman kullanmalı? Etkisi nedir?
30. Ders: Kompozisyon / Ritim
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu kurallarından ritim konusunu işleyeceğiz. Ritim nedir? Müzikteki ritim ile görsel eserlerdeki ritim benzer mi? Ritim ne işe yarar? Ritmin fotoğraf üzerindeki etkisi nedir?
31. Ders: Kompozisyon / Uyum
Bu dersimizde kompozisyonda uyum kavramını öğreneceğiz. Fotoğraf kompozisyonunuzda bulunan nesnelerin birbirleri ile olan uyumunun anlatıma etkisi nedir?
32. Ders: Kompozisyon / Kontrast
Bu dersimizde fotoğraf komposizyon kurallarından kontrastı öğreneceğiz. Kontrast nedir? Kontrast kompozisyonda nasıl oluşur? Kontrastı kompozisyonda nasıl kullanabiliriz?
33. Ders: Kompozisyon / Işık
Bu dersimizde fotoğraf kompozsiyon kurallarından ışığı öğreneceğiz? Işık bir kompozisyon unsuru mudur? Işık kendisi konu olabilir mi? Işık ile anlatım nasıl desteklenir?
34. Ders: Kompozisyon / Perspektif
Bu dersimizde fotoğraf komposizyon kurallarından perspektifi öğreneceğiz? Perspektif nedir? Ne işe yarar? Perspektif etkisini arttırmak için neler yapılmalı?
35. Ders Kompozisyon / Doku
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu ögelerinden dokuyu işleyeceğiz. Doku nedir? Fotoğraf kompozisyonu açısından dokunun önemli nedir?
36 Ders: Kompozisyon / Hız ve Hareket İzlenimi
Bu dersimizde fotoğraf komposizyon kurallarından hız ve hareket izlenimi konusunu işleyeceğiz. Hareket eden cisimler nasıl fotoğraflanmalı? Hareketli cismin hareketi nasıl daha belirgin hale getirilir? Hareket izlenimi kompozisyonu nasıl etkiler?
37. Ders: Kompozisyon / Bütünlük
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu kurallarından bütünlük ögesini işleyeceğiz. Bütünlük nedir? Kompozisyonu nasıl etkiler? Bütünlük olan ve olmayan fotoğrafların kompozisyon açısından değerlendirilmesi nasıl yapılır?
38. Ders: Kompozisyon / Denge
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu ögelerinden dengeyi işleyeceğiz. Denge nedir? Dengeli fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın faydaları nelerdir? Denge unsuru olmayan fotoğraflar nerede kullanılır?
39. Ders: Kompozisyon / Yaşam Öğesi
Bu dersimizde fotoğraf kompozisyonu kurallarından yaşam ögesi unsurunu öğreneceğiz. Yaşam ögesi nedir? Yaşam olan ve olmayan fotoğraflar arasında nasıl bir fark bulunur? Yaşam ögesi fotoğrafı nasıl güçlendirir?
40. Ders: Kompozisyon / Hareket ve Bakış Yönünde Boşluk
Bu dersimizde hareket ve bakış yönünde boşluk kavramını işleyeceğiz. Boşluklar fotoğrafta neden bırakılır? Boşluk ne tarafta ve ne kadar olmalı? Boşluk bırakmanın faydaları nelerdir?
41. Ders: Kompozisyon / Ufuk Çizgisi
Bu videoda ufuk çizgisi konusunu işleyeceğiz. Fotoğraf kompozisyonu açısından ufuk çizgisinin önemi nedir?
42. Ders: Kompozisyon / Üst Üste Bindirme
Bu videoda fotoğraf kompozisyonunda muhtemel kusurlardan üst üste bindirmeyi işleyeceğiz.
43. Ders: Genel Komposizyon / Tavsiyeleri
Bu videoda fotoğraf kompozisyonu ile ilgili genel tavsiyelerde bulunacağız. Bütün kurallardan daha önemli kavramlar üzerinde duracağız.
44. Ders: WB White Balance – Beyaz Dengesi Nedir?
Bu dersimizde; Beyaz Dengesi – White Balance Nedir? WB ayarı hangi makinelerde var? Cep telefonunda WB var mı? Beyaz Dengesi – WB nasıl ayarlanır? WB hangi ayarda olmalı? sorularının cevaplarını birlikte öğreneceğiz.
45. Ders: Pan ve Blur Fotoğrafı Nedir?
Hareketli konuların fotorğaflanması için kullanılan uzun pozlama teknikleri arasında bulunan Pan ve Blur etkisini bu dersimizde öğreneceğiz. Pan Nedir? Blur etkisi nedir? Pan etkisi için makine ayarları nasıl olmalı? Blur etkisi için makine ayarları nasıl olmalı. Pan etkisi hangi konularda işe yarar? Blur etkisi hangi konularda işe yarar?
46. Ders: HDR Nedir? Nasıl Çekilir? Bilgisayarda nasıl Birleştirilir?
HDR Nedir? HDR nasıl çekilir? HDR özellikli makinelerde nasıl çekilir? Otomatik HDR nedir? HDR bilgisayarda nasıl yapılır? HDR için neler yapılmalı? HDR çekimi makineye otomatik olarak nasıl yaptırılır? BKT nedir? Poz Telafisi Nedir? Nikon makinelerde HDR çekme ayarları. Canon makinede HDR çekme ayarları? HDR için hangi programlar kullanılır? HDR Birleştirme için videoda kullanılan programlar:
Adobe Photoshop: https://www.adobe.com/tr/products/photoshop.html
Photomatix Pro: https://www.hdrsoft.com/
47. Ders: Panorama Nedir? Panorama Nasıl Çekilir? Bilgisayarda nasıl birleştirilir?
Panorama nedir? Panoramik Görüntü Nedir? Panorama Noktası ne demek? Panorama noktasında nasıl panoramik fotoğraf çekilir? Panorama çekimi nasıl yapılır? Çekim sırasında nelere dikkat edilir? Hangi ayarlar kullanılır? Cep telefonu ile çekilen panorama ile fotoğraf makinesi ile çekilen panorama arasında nasıl bir fark olur? Bilgisayar ortamında nasıl birleştirilir? Photoshop veya Panorama Maker ile nasıl birleştirilir? Programlara sahip olmak için linkler aşağıdadır.
Photoshop https://www.adobe.com/tr/products/photoshop/free-trial-download.html
Panorama Maker: https://arcsoft-panorama-maker.en.softonic.com/
48. Ders: Yıldız Pozlama
Yıldız Pozlama nasıl yapılır? Yıldız pozlama için uygun yer seçimi nasıl olmalı? Yıldız pozlama makine ayarları nasıl olmalı?
49. Ders: Işık Ölçer Nedir? Makineler Nasıl Ayarlanır?
Işık Ölçer Nedir? Nasıl Ayarlanır? Fotoğraf Makinelerinde ışık ölçer modları nelerdir? Nikon, Canon, Sony ve diğer markalarda nasıl ayarlama yapılır? Işık ölçüm modları hangi konularda nasıl kullanılır?
50. Ders: Piksel / Pixel & Megapiksel / Megapixel MP Nedir? Megapiksel Hesaplanması
Piksel ve Megapiksel Nedir? Fotoğrafın megapikseli nasıl hesaplanır? Makinem kaç megapiksel? Fotoğrafı kesince megabiksel düşer mi? En az kaç megapiksel makine kullanılmalı? 1 megapiksel kaç pikselden oluşur?
51. Ders: RAW Nedir?
RAW Nedir? RAW nasıl işlenir? RAW ne işe yarar? Neden RAW çekilir? RAW faydaları? RAW avantajları?
RAW Dosya Biçimleri; .nef .nrw – Nikon .crw .cr2 – Canon .arw .srf .sr2 – Sony .bay – Casio .cap .tif .iiq .eip – Phase_One .dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif – Kodak .dng – Adobe .erf – Epson .fff – Imacon .mef – Mamiya .mos -Leaf .mrw – Minolta .orf – Olympus .ptx .pef – Pentax .pxn – Logitech .r3d – Red .raf – Fuji .raw .rw2 – Panasonic .raw .rwl .dng – Leica .rwz – Rawzor .x3f – Sigma