Fotoğrafın Tarihçesi. Fotoğraf Makinesini Kim İcat Etti?

Fotoğraf Makinesini Kim İcat Etti? İlk Fotoğrafı kim çekti? Fotoğraf ne zaman bulundu? İlk Fotoğraf Makinesi nasıl?

Bu makalede; Fotoğraf Makinesini Kim İcat Etti? İlk Fotoğrafı kim çekti? Fotoğraf ne zaman bulundu? İlk Fotoğraf Makinesi nasıl? sorularının cevaplarını bulacağız.

Fotoğrafın basit anlamda bilinen ilk fikirleri Sümerler’e kadar uzanan şu ana ilkeye dayanıyordu:

“Karartılmış bir odanın duvarında küçük bir delik açılırsa, dışarıdaki görüntü karşı duvara ters olarak düşer.”

Karanlık Oda
Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

Yani Camera Obscura fotoğrafın bulunmasını sağladı. İğne deliği (pinhole) kamera veya kamera obscuranın altında yatan prensiplere (ilkelerine) dair, günümüze kadar ulaşabilmiş ilk ifade, Çinli düşünür ve Mohizm’in kurucu Mozi’ye (M.Ö. 470-390) aittir.

Yunan Filozof Aristo (M.Ö. 384-322) ve Ünlü Matematikçi Öklit (M.Ö. 300) bu konuda  bazı denemeler ve deneysel gözlemlerde bulunmuşlardır. Ardından Ayasofya’yı tasarlayan matematikçi ve mimar Trallesli Anthemius bir tür camera obscura kullanmış. İcadını ise 965-1039 yılları arasında Mezopotamya’da yaşamış Arap bilim adamı İbn al-Haytham (Alhazen) yaptığına ilişkin bilgiler batılı kaynaklarda yer almaktadır. Işığın vektörel olarak ilerlediği gibi başka fizik kuramları üzerinde de çalışmalar yapan İbn al-Haytham (Alhazen) bu konuda bir çok şeyi değiştirmiştir.

Rönesans devri sanatçıları tarafından Karanlık Kutu-Camera Obscura (Dark Room) kullanılmaya başlandı. Böylece çadır içerisinde doğru perspektif çizimleri yapılmaya başlandı.

Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

Rönesans Döneminde kullanılan ressam çizim çadırı – Camera Obscura

Ardından bu çadır 19. yy başlarında taşınabilir bir hale getirildi. Artık daha rahat taşınabiliyor ve daha hızlı sonuç alınabiliyordu.

19 yy başlarında taşınabilir pratik camera obscura
Fotoğraf Makinesi Görüntüyü Baş Aşağı Kaydeder.
Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

Ve artık elle çizmek yerine bunu kimyasal bir şeyler aracılığı ile yapmak gibi bir fikir başarıya ulaştı. İlk Kaydedilen Görüntü’yü  Joseph Nicephore Niepce 1826 yılında yaklaşık 8 saat pozladı. Bu tarihteki ilk fotoğraf oldu.

Hemen ardından bu süreyi kısaltan gelişmeler geldi.   Fransız Bilimler Akademisine tescil edilen ilk fotoğraf makinesi Louis Jacques Mandé Daguerre’nin çalışması olan Daguerre (Daguerrotype) 1838 yılında artık 3 dakikada fotoğraf çekmeyi sağlıyordu.


1839 yılında artık saydama fotoğraf çekilebiliyordu. William Henry Fox Talbot tarafından bulunan yönteme Talbottype denilmektedir.

Daha sonra 1888 yılında  İlk Jelatin Duyarkat (film) George Eastman tarafından 1888 yılında kullanılmıştır. KODAK doğmuştur. Ve Kodak Kamera piyasaya sürülmüştür. Böylece herkes fotoğraf çekebilmeye başlamıştır.

Oscar Barnack 35 mm film kullanan ilk pratik fotoğraf makinesini üretti ( Leica ) Bu makinelerde kullanılan görüntü boyutu 24×36 mm ye çıkartılmıştı. (1913) Yani modern analog makine artık hayatımıza girmişti.

Ve son gelişme ile Kodak&Nikon F3 model gövdeye dijital duyarkat adapte etti. DSC 100 adı verilen bu makine ilk dijital fotoğraf makinesi olarak piyasaya sürüldü. (1990-1991)

Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

Bu makine ile 156 kare fotoğraf çekilebiliyordu çekilen görüntüler gövde haricinde bağlantılı 200 Mb’lik bir Hard Disk e kaydediliyordu. Görüntü Çözünürlüğü ise 1.3 Mega Pixel’di.

İşte bu günlere böyle geldik. Belki de bazılarımızın fotoğrafa resim demesinin sebebi bir makineye resim yaptırıyor olmamızdır. Şimdilerde fotoğraf makinesi teknolojisi her geçen gün değişen bir hal aldı. Ama yine aynı şeyi yapmaya devam ediyor. O ölümsüzleştiren silahla güzellikleri yaşatmak, çirkinlikleri düzeltmek için ateş ediyoruz. Bol ışıklı günler.

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok