Dünyanın Tek Yeraltı Kervansarayı

Medeniyeti kurarken on binlerce yılın birikimini topladık. Anadolu dünyada tarih öncesi zamanlarda yaşamın medeniyete dönüştüğü nadir yerlerin ilk sırasında. Biz tarihi hissetme konusunda en şanslı ülkede yaşıyoruz. Anadolu’nun dört bir köşesinde, mağara duvarlarına yapılan resimlerden günümüze kadar yaşayan her medeniyetin bir parçası yatıyor.

Aksaray’ın göründüğünden özel bir yer olduğunu her fırsatta dile getiriyorum. Bu sayfalara Aksaray’ın gezilecek tarihi ve doğal güzelliklerini yazıyorum. “Başka bir yer kaldı mı yazacak?” sorusu geliyor. Evet, daha yarısına bile gelmedik.

GAZİEMİR YERALTI ŞEHRİ ve KERVANSARAYI

Gaziemir Yeraltı Şehri (Pazar Yeri)

Aksaray’dan Kireçlik Yolu üzerinden Güzelyurt İlçesi’ne doğru gelirken 27. km’de bir kavşağa ulaşırsınız.  Bu kavşaktan sola dönerseniz Derinkuyu istikametine devam edersiniz. Biz bu yazıda en meşhur yeraltı şehirlerinden biri olan Derinkuyu istikametine doğru dönüyor ve 15 km sonra karşımıza çıkan Gaziemir Yeraltı Şehri tabelasından sağa sapıyoruz. (Harita bağlantısı ve GPS konumunu aşağıda bulabilirsiniz.)  Kapadokya’nın  ve belki de dünyanın tek yeraltı kervansarayını gezeceğiz.

“Tarihi Hititlere dayanan bu yeraltı şehri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Burada bulunan 78 adet Bizans sikkesi, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait seramik parçaları bu dönemlerde yaşamın burada devam ettiğinin önemli bir kanıtı.”

Kapadokya’nın  ve belki de dünyanın tek yeraltı kervansarayı Gaziemir Yeraltı Şehri

Aksaray şehir merkezine 42 km uzaklıkta olan bu tarihi yapının temizlik çalışmaları 2007 yılında yapıldı. Çalışmalar halen sürüyor. Buranın bizim için en önemli özelliği savunma amaçlı değil de konaklama amaçlı yapılmış olması. Yeraltı şehirlerinin tipik özelliği olan ve geçişi tamamen kapatan tekerlek biçimindeki devasa kapılardan yok burada. Onun yerine çok daha küçük kapılar var. Ancak yine de olağan üstü durumlar için saklanacak küçük yerler de yapılmış.

İki adet girişi var bu yerleşkenin. Önce meydanın doğu tarafındaki ilk girişi tercih edin. Buranın savunma amaçlı olmadığının bir kanıtı olan açık bir alana geçmeden önce Hitit tarzı taş bindirme yöntemiyle yapılmış bir girişten geçeceksiniz. Hititlerin başkenti Hattuşaş Boğazkale’de görülen yapının aynısı. İncelemeden geçmeyin derim. Sonra açık alana ulaşacaksınız. Burada sizi yönlendirecek tabelalar güzel tasarlanmış. İçerisinde hayvanların, özellikle develerin barınacağı büyük ahırlar, iki adet kilise, şarap fabrikası, hama, ambarlar, mutfaklar, gıda ve mal saklamak için yapılar, şarap küpleri ve dinlenme odaları sizi karşılayacak.

Özellikle sol taraftaki deve barınağı görülmeye değer. Yeraltı şehirleri sırlarla dolu. Burada oldukça büyük bir şarap fabrikası ve su sorununu oldukça ilginç bir şekilde çözen bir yapı da mevcut. İşin aslı gezerken birçok bilgi de ediniyorsunuz.

Bu bölümden tekrar girdiğimiz kapıdan çıkıp meydanın batı tarafındaki diğer kapıdan giriyoruz. Bu alana girer girmez bizi muazzam bir giriş karşılıyor. İçeri girer girmez büyülenmemek elde değil. Su kanalları, aydınlanma yapısı derken gerçekten etkileyici bir salonu geziyorsunuz.

Aksaray Güzelyurt Gaziemir Yeraltı Şehri

Salonun sağ tarafından yeraltı şehrinin diğer bütün bölümlerini gezmeniz mümkün. Diğer yeraltı şehirlerine göre klostrofobi (kapalı alan korkusu) yaşama ihtimali olmayan ferah bir yeraltı şehri. Uzun ve derin merdivenler, dar koridorlar yok. Kısacası bir karınca yuvasından daha çok bir eve benziyor.

History Channel kanalında yeraltı şehirleri ile ilgili bir belgesele de konu olan bu yapı gerçekten çok özel. Bu özelliği bilen binlerce kişi tarafından her yıl ziyaret ediliyor. Derinlemesine gezme isteğinin ötesinde insanda bir merak uyandırıyor. Bizler tarih sayfalarında şu anın yolcularıyız. An denilen kavramı sorgulamaya başlamadan insanın gerçeği görmesi zaten mümkün değil. Burada yaşananlar bir an öncesiydi. Bir an sonra da bizler için aynı şeyleri söyleyecekler. Önemli olan bu bilinçle yaşamak ve bu tarihe sahip çıkmak.

Dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı turistlerin uğrak yerlerini burada yaşayan insanların bilmemesi, gezmemesi ciddi bir tehlikenin de işareti. Biz bize ait olan şeyleri bilmeden nasıl sahip çıkabiliriz?  Yeraltı şehirleri gezmek için yılın her zamanı müsait oluyor. Yeraltı şehirleri kışları sıcak, yazları serin yerlerdir. Misafirperver Gaziemir Köyü halkı sizi en sıcak şekilde karşılayacak ve gezmeniz için yardımcı olacaktır. Bir hafta sonu “Bu gün ne yapsak?” sorusuna bir yanıt “Gaziemir Yeraltı Şehri” olabilir. Ulaşım için aşağıda harita bağlantısına ulaşabilirsiniz.

Başka gezilerde görüşmek üzere. Sevgiler, selamlar ve bol ışıklı günler. 

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

1 Yorum

I just couldn’t go away your site prior to suggesting that I actually loved the usual info an individual provide to your guests? Is going to be again ceaselessly to check up on new posts.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No More Posts