ISO (ASA) Nedir?

ISO ne demektir?
Biz zamanlar kullandığımız fotoğraf filmlerinde de bulunan bir değerdir. Filmin veya dijital sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Rakam büyüdükçe daha duyarlı hale gelerek karanlıkta daha kolay ışık toplamayı sağlar.

ISO değeri filmlerde sabitti. Aldığınız film 100 ASA/ISO değerinde ise bütün fotoğrafları bu değerde çekmek zorundaydınız. Ancak şimdilerde makinelerin dijital teknolojisi sayesinde ISO bir ayar. Ve her bir fotoğraf için onu değiştirme şansımız var.

Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

ISO Nasıl Kullanılır?

ISO fotoğrafın daha kısa sürede çekilmesini sağlar. Doğru ışık almış bir fotoğrafı su ile dolu bir kap olarak düşünelim. Kabın yarım kalması karanlık, taşması patlamış, çok ışık almış bir fotoğraf olsun. ISO yükseldikçe doldurmamız gereken kap küçülür. Kap küçüldükçe daha az ışıkla doldurulabilir.

ISO yükseldikçe sensör daha kısa sürede ışığa doyar.

Diyafram değeri, enstantane süresi ve ortam ışığı sabit tutulursa sadece ISO değiştirilerek fotoğraftaki ışık miktarını etkiler. Ama biz onu bu şekilde kullanmayız.

Ortam ışığı, diyafram değeri ve enstantane süresi sabit tutulursa ve sadece iso değiştirilirse ışık etkisi gözlemlenebilir.

Bir fotoğraf çekmeye karar verdiniz ve bulunduğunuz ortam ışığı düşük. Diyaframı sonuna kadar açtınız ve makineniz 100 ISO da 1″ (1 Saniye) gibi bir enstantane süresi verdi. Elde tutma şansınız yok, veya konu hareketli ve bu sürede net bir fotoğraf alma şansınız yok. Bu durumda kova doldurmak yerine bir kahve fincanı doldurmayı seçerek 1/3200 ISO ya çıktınız. Artık 1/30 saniye gibi bir süre ile elde fotoğraf çekebilirsiniz.

Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

Ancak unutulmamalıdır, ISO gren, noise dediğimiz lekelenmeler oluşur. Siyah beyaz fotoğraflarda bu lekeler gri, renkli fotoğraflarda kırmızı, yeşil ve mavi lekeler oluşturur. Aynı zamanda renkler canlılığını ve doygunluğunu kaybeder. Detayları da kaybedersiniz. Yani yüksek iso karanlıkta daha kolay fotoğraf çekmenizi sağlar ama kaliteyi kaybedersiniz. Bu sebeple en düşük iso değerlerinde fotoğraf çekmeniz tavsiye edilir.

ISO yükseldikçe fotoğraf kalitesi düşer

Otomatik ISO ayarı sayesinde makine sizin belirlediğiniz perde hızı sınırında belirlediğiniz kadar ISO yükselterek bu işi kolayca yapar.

Otomatik ISO ayarlarında makinenin minimum perde hızı ve ISO nun otomatik olarak yükseltileceği en yüksek değer kullanıcı tarafından belirlenir.
Otomatik ISO menülerinde kullanıcının belirlediği en uzun perde (enstantane) süresine ulaşıldığında makine ISO yu yükseltmeye başlar.
Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

ISO Menü gösterimi (Canon)
ISO Menü gösterimi (Canon)
ISO Menü gösterimi (Nikon)

Ancak otomatik ISO nun açık olması M (Manüel) Mod kullanımında soruna neden olur. Otomatik ISO açıkken makineniz eksi değerlerde fotoğraf çekmenize izin vermez. Siz enstantane süresini kısalttıkça makine ISO yükselterek pozlamayı sabit tutar. Bu da sizin az ışık almış kareler çekmenizi engeller. Bu durumda manüel ISO ya geçebileceğiniz gibi poz telafisi tuşunu kullanarak -1 -2 gibi değerlerde fotoğraf çekebilirsiniz.

ISO kullanıcının fotoğraf çekerken kontrol etmesi gereken bir değerdir. Her zaman mümkün olan en düşük değerde çekmek tercih edilir. Bazı özel durumlarda yüksek ISO değerleri kullanılabilir. Örneğin ışığın iyi olduğu bir ortamda kısık diyaframla net alan derinliğini arttırmak için bu yöntem kullanılır. Bu konulardan teknikler kısmında ayrıntılı şekilde bahsedeceğiz. Bol ışıklı günler.

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No More Posts