Odak Değişimine Göre Objektifler

Odak değişimine göre objektifler ikiye ayrılır.

1 Sabit Odaklı Objektifler

Zoom yapma özellikleri bulunmaz. Kullanıcı konuya yakınlaşmak için fiziksel olarak konuya yaklaşır. Uzaklaşmak için de aynı şeklide fiziksel olarak geri çekilir. 35 mm, 50 mm, 85 mm 300 mm gibi bir çok çeşidi bulunan objektiflerdir. Işık geçirgenlikleri (F Değeri) yüksek objektiflerdir. 1:1,8 (Maksimum F1,8) 1:2,8 (Maksimum F2,8) gibi değerlere ulaşabilirler.

Keskin ve net görüntüler verirler. Keskinlik ve netlik birbiri ile karıştırılan birbirine yakın kavramlardır. Bu objektifler sayesinde ikisi konusunda da renkler konusunda da üstün performans sağlanır.

Bu konunun videolu ve uygulamalı eğitimine sertifikalı UDEMY Kursu üzerinden katılmak ve ömür boyu sahip olmak için TIKLAYIN

50 mm sabit odaklı objektif

Hızlıdırlar. Hızları üç şekilde karşımıza çıkar; Çok hızlı netleme yaparlar. F değerinin çok açılabilmesi sayesinde karanlıkta daha kısa sürede fotoğraf çekerler. Son olarak bu iki gerçeklik saniye/kare hızının da yüksek olmasını sağlar.

2 Değişken Odaklı (Zoom) Objektifler

Zoom yapabildikleri için değişik odak uzaklıklarında çekim yapma şansı verirler. Bazı örnekler üzerinden gidecek olursak;

18 – 135 mm: Bu objektifin 18 – 49  mm arası geniş açı, 50 mm normal açı ve 51 – 135 mm arası ise dar açı (tele) objektiftir.

18 – 140 mm: Bu objektifin 18 – 49  mm arası geniş açı, 50 mm normal açı ve 51 – 140 mm arası ise dar açı (tele) objektiftir.

18 – 55 mm: Bu objektifin 18 – 49  mm arası geniş açı, 50 mm normal açı ve 51 – 55 mm arası ise dar açı (tele) objektiftir. Bu objektiflerde tele objektifin verdiği etki görülmez. Aynı zamanda 50 mm de F 5 değerinde ışık geçirgenliği verdikleri için net alan derinliği uygulamalarında da sorun yaşatırlar.

24 – 105 mm: Bu objektifin 24 – 49  mm arası geniş açı, 50 mm normal açı ve 51 – 105 mm arası ise dar açı (tele) objektiftir.

24 – 85 mm: Bu objektifin 24 – 49  mm arası geniş açı, 50 mm normal açı ve 51 – 85 mm arası ise dar açı (tele) objektiftir.

Kısacası bu örneklerde gözüktüğü gibi her üç objektif tipini de sağlayan değişken odaklı (tak gez) objektifler bulunmaktadır.  Bunlar ışık geçirgenliği konusunda sabit odaklı objektifler kadar iddialı değildir. Netleme sabit odaklı objektiflere göre daha yavaştır. Sabit odaklı objektifler kadar keskin kareler veremezler. Bu tip objektifler sabit odaklı objektifler kadar canlı fotoğraflar veremezler. Kullanımları kolaydır. Konuya sürekli yaklaşıp uzaklaşmak yerine zom yaparak daha rahat çalışma imkanı verirler.

18-140 mm değişken odaklı (zom) objektif

Unutulmamadır ki sabit odaklı (zom yapamayan) objektifler değişken odaklı objektiflere göre çok daha kaliteli görüntüler verir. Örneğin 70 – 300 mm ve ya 28 – 300 gibi objektiflerin 300 mm odak uzaklığı asla sabit odaklı bir 300 mm objektif gibi kaliteli görüntüler sağlayamaz.

Bu bilgiler ışığında fotoğraf konularına göre objektifler seçilmelidir. Bütün konular için uygun olan bir objektif tipi bulunmamaktadır.

Bol ışıklı günler

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No More Posts