WB – White Balance – Beyaz Dengesi
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
WB simgesi hem cep telefonlarında hem fotoğraf makinelerinde bulunan bir ayardır. Ortam ışığının rengi ortamdaki objelerin rengini değiştirir. Örneğin sarı ışığın altında duran beyaz gömlekli birinin gömleği sarı tonlarda görülür. Fotoğrafta da bu şekilde çıkar. Beyaz dengesi sayesinde ışığın renginin neden olduğu bu değişim telafi edilir. Ortamda sarı ampuller varsa fotoğraflarınız sarı tonlarda gözükmeye başlar. Bu durum kimi zaman hoşa gitse de çoğu zaman bizi rahatsız eder. WB ayarı ile beyazın beyaz olarak görüldüğü fotoğraflar çekeriz.
Dijital makineler öncesinde bu ayarı yapmak için objektif önüne takılan filtreler kullanılırdı. Ancak şimdilerde ayarımız menüde bulunuyor. Ve sayısal olarak kaydedilen fotoğrafımıza bu kodlar aracılılığı ile yön verebiliyoruz.
WB White Balance – Beyaz Dengesi Ayarı
WB (White Balance) ayarı çoğu zaman makinelerimizde otomatik ayarda tutulur. Bu ayar seçiliyken makine ortamdaki ışığı beyaz renge taşıyarak fotoğraf çekmeye çalışır. Yüksek oranda hatasız bir şekilde çalışır. Ancak kimi zaman bir miktar hata yapar. Biz bu hatayı yapmaması için makinemize yardımcı oluruz.
Örneğin kapalı havada fotoğraf çekiyorsak bulutlu, floresan ışığında fotoğraf çekiyorsak floresan, tungsten ampul (Çıplak Ampul – Sokak Lambası – Sarı Işık) olan ortamda tungsten ayarına alarak makinenin ölçümünü daha hatasız bir hale getiririz.
Bu ayar bize renklere karar verme noktasında bir özgürlük sağlar. Diyelim ortam ışığı beyaz ama biz daha sıcak, kırmızının ve sarının hakim olduğu bir fotoğraf istiyoruz. Bu durumda beyazı beyaz olarak çekmek yerine bulutlu ayarında çekim yaparak ısıyı yükseltebiliriz.
Fotoğraf Makinelerinde Beyaz Ayarı (White Balance WB) Modları
- Otomatik (Auto WB)
- Ampul (Tungsten)
- Floresan (Fluorescent)
- Gün Işığı (Daylight)
- Bulutlu (Cloudy)
- Flaş (Flash)
- Gölge (Shade)
- Seçimli (Custom)
- Kelvin (K)
- Otomatik (Auto WB)
Bu ayar genelde makineyi taşıdığımız ayardır. Çok yüksek oranda doğru ölçüm yapar. Ancak gün batımında batan güneşin sarıya boyadığı renkleri beyaza çektiği için kimi durumlarda bu ayarın dışına çıkarız. Çoğu fotoğraf bu ayarda çekilir.
- Ampul (Tungsten) – 3000 K
Bu ayar ortamı sarıya boyayan bütün sarı ışıklı ampullerin olduğu ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Beyazı beyaz olarak çekmek ve renklerin gerçek renklere dönmesini sağlamak için kullanılır. Kendi alanı dışında kullanılırsa karedeki here şeyin mavileşmesine neden olur. Kış fotoğraflarında farklı bir avantaj sağlar. İstenmeden bu şekilde çekim yapılırsa yazılım aracılığı ile bilgisayar ortamında düzeltmeler yapılabilir. RAW (Ham) fotoğraf çekilmemişse tam başarı sağlanamaz.
- Floresan (Fluorescent) – 4200 K
Bu ayar floresan ışığının hakim olduğu her yerde kullanılabilir. Ancak floresan lambalar kendi içerisinde farklı teknik çeşitlere sahip olduğu için kendi içerisinde de ayar yapılan bir WB modudur. Bütün makinelerde bulunmaz. Çoğu makinede Floresan WB tek ayardadır. Nikon menüsünde özellikle bu ayar için farklı seçenekler bulunmaktadır.
- Gün Işığı (Daylight) – 5200 K
Güneş ışığının hakim olduğu bütün ortamlarda başarılı şekilde iş yapar. İç mekanda ortamın daha sarı çıkmasına neden olur. Şayet güneşin hakim olduğu bir ortamdaysanız korkmadan bu ayarı tercih edebilirsiniz.
- Bulutlu (Cloudy) – 6000 K
Havanın kapalı olduğu zamanlarda renkler soğur ve doygunluklarını kaybederler. Bu tip durumlarla başa çıkmak için tercih edilen bir ayardır. Güneşli havalarda sonbahar fotoğrafları çekiminde enteresan şeyler verir.
- Flaş (Flash) – 5400 K
Flaş ışığı çok beyazdır. Bu nedenle cisimlerde aşırı bir beyazlamaya neden olur. Bu durumda daha doğal fotoğraflar çekmek için tercih edilen bir ayardır. Flaş ışığının olmadığı ortamlarda da tercih edilebilir. Bu durumda fotoğrafınızda bir ısınmaya neden olur. Daha sıcak tonlarda fotoğraf çekersiniz.
- Gölge (Shade) – 8000 K
Gölgede tıpkı bulutlu gibi bir ortamdır. Gölge ortamında da renklerin kontrastı düşer, doygunlukları azalır. Bu tip durumlarda kullanılır. Gölgede kaldığınız bir vadi, sokağın içinde binaların gölgesi veya bir dağın gölgesi gibi durumlarda tercih edilebilir.
- Seçimli (Custom)
Beyaz bir kart veya bir objenin fotoğrafı çekeriz. Bu fotoğrafı menüden makineye tanıdır ve “Bu Beyazdır” deriz. Makine bizim gösterdiğimiz cismin beyaz çıkacağı şekilde düzenleme yapar. Şayet beyaz yerine başka renkler gösterirseniz makine çok farklı tonlamalar verecektir. Örneğin kırmızı bir katı çekim bu beyazdır derseniz makine kırmızının zıt yönünde tercihler yapar.
- Kelvin (K)
Bütün makinelerde bulunmaz. 2500 den başlayarak 10 000 K değerine kadar çıkar. Örneğin 2500 K değerinde kırmızı ışık veren bir mum ışığında beyazı beyaz olarak görmek için 2500 K değerine alırsınız. Işığın aşırı soğuk olduğu ışıklarda 10 000 K değerine yaklaşarak mavileşmeyi önlersiniz.
Bir çoğumuz bu ayarı şu şekilde kullanır. 5500 K orta değerdir. 5000 K dan aşağı soğuk renkler yani maviye doğru gider. 6000 K ve yukarısı sıcak yani sarı, turuncu ve kırmızı renkler hakim olur. Fotoğraf çeken bir çok kişi bu ayarı bu şekilde kullanır. Eğer makinenizde varsa soğutmak için 5000 in altına inin, ısıtmak için 6000 in üzerine çıkın.
WB ayarı RAW (Ham) fotoğraf çekmediğiniz durumda doğrudan fotoğrafınıza uygulanır. Eğer RAW çekim yapıyorsanız ayar okunabilecek şekilde kalır ancak sonradan istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
WB ayarını makineniz dışında cep telefonu kamerası, video kamera gibi diğer görüntü kaydeden cihazlarda da kullanabilirsiniz. Bol ışıklı günler, başarılar.