Pan ve Blur Fotoğrafı
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Şelale veya yarış arabası fotoğrafı nasıl çekilir? Hareket fotoğrafa nasıl yansıtılır?
Hareketli konuları fotoğraflarken hareketin belli olmasını isteriz. Örneğin çok hızlı hareket eden bir motosiklet veya biz yarış arabası fotoğraflanırken çok kısa sürelerde pozlama yapmak hareketin yok olmasına neden olur. Böyle bir durumda yarış arabası yolun ortasında hareketsizmiş gibi görünür. Bu hareketi belli etmek gibi amaçlarla farklı çekim teknikleri kullanırız.
Makine fotoğrafı çekilen konu ile birlikte hareket ederse pan, makine sabit olur ve hareketli konu fotoğrafta bulanık çıkarsa blur fotoğrafı oluşur.
Blur Etkisi Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Makinenin sabit olduğu bu çekim tekniğinde pozlama (enstantane) süresi kullanıcı tarafından konuya göre tercih edilmelidir. Pozlama süresini uzun tuttukça hareketli konular çok farklı gözükmeye başlar. Makinenizi sabitleyeceğiniz bir tripod (üçayak) şarttır. Pozlama süresini 1/100 ün altına düşerek hareket eden cisimlerin bulanık çıkması sağlanır. Koşan bir sporcu, yürüyen bir insan, bir bisiklet gibi konular çekilirse arka plan net, bu konular bulanık çıkar.
Makine nasıl ayarlanmalı;
- Makine trpod üzerine sabitlenir.
- Konuyu kapsayacak şekilde kadraj ve odak uzaklığı ayarlanır.
- Makine enstantane öncelikli moda alınır. (Canon Tv Nikon ve Diğer S modu)
- Pozlama (enstantane) süresi uzun tutulacağı için ISO ayarı en düşük seviyeye düşürülür. (100 ISO gibi)
- Pozlama süresi uzun pozlama şeklinde ayarlanır. 1 /50, 1/30, 1/10, 1/5 gibi saniye alt katları kullanılabileceği gibi 1”, 2”, 8”, 15”, 30” gibi tam saniye süreleri de kullanılabilir.
- Konudan konuya en uygun enstantane süresini öğrenmek için deneme yanılma yöntemi ile farklı süreler denenerek en optimum süre ayarlanabilir. Fotoğrafçının bu konudaki tecrübesi arttıkça doğrudan değerler vermesi mümkün hale gelecektir.
En güzel örneğini şelalelerde çekebilirsiniz. Şelaleler blur etkisini en güzel göreceğimiz konulardandır.
Şelale Fotoğrafı
Şelaleler gibi konular çekilirken pozlama (enstantane) süresinin uzun tutulması durumunda şelalenin akışı çok daha belirgin bir hal alır. Sanki akan su bembeyaz bir sıvı gibi gözlemlenir. Buna Fotoğrafta Süt Etkisi ismi verilir. Şelaleleri birkaç saniye pozlamak bu etkiyi yakalamak için yeterlidir. Şayet su çok az ve dağınık akıyorsa 10 saniye ile 30 saniye arasında pozlamalar yapmak suyun daha gür olduğu kareler çekmeyi sağlayabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki uzun pozlama yapmak için ışığın fazla olmaması gerekir. Işığın fazla olmadığı saatler tercih edilmelidir. Şayet ışık fazlaysa ND ismi verilen ışığı oldukça azaltan özel filtreler ile ortam ışığı düşürülerek bu çekimler yapılabilir.
Bulunduğunuz ortamda ulaşabileceğiniz en uzun pozlama süresini hesaplamak için ayarlar nasıl yapılmalı;
- Makinenizin ISO ayarını en düşük seviyeye düşürünüz. (100 ISO gibi)
- Makinenizi Diyafram Öncelikli Moda alın. (Canon Av Nikon ve Diğer A modu)
- Diyaframınızı sonuna kadar kısın. Yani rakamsal değeri en yükseğe çıkarın. F16 F22 F32 gibi makinenin izin verdiği en yüksek değere çıkın.
- Bu ayarları yaptıktan sonra ekranda makine tarafından hesaplanan enstantane süresi bulunduğunuz ortamda ulaşabileceğiniz en uzun enstantane süresi olacaktır.
NOT: Değişken odaklı klasik objektif kullanıyorsanız odak uzaklığını arttırmak F değerinin en düşük değerini arttırdığı gibi en yüksek değerini de arttırır. Örneğin 18 – 140 mm bir objektif 18 mm deyken F22 ye kadar kısabilir. Ama aynı objektif 140 mm deyken F32 değerine kadar çıkabilir. Zoom yapmak konuyu çekmek için uzaklaşmanızı gerektirir ancak F değerini daha da kısabildiğiniz için daha uzun pozlamalar yapabilirsiniz.
İnsan veya araç fotoğraflanırken bir şelaledeki gibi saniyelere çıkmanız tavsiye edilmez. 1/50, 1/30, 1/10, 1/5 saniye gibi süreler tercih ediniz. Eğer pozlama çok uzarsa konu tamamen silinir. Bunu deneme yanılma yöntemi ile kendiniz konuya göre çok pratik bir şekilde tespit edebilirsiniz.
Pan Etkisi Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Makinenin hareket eden konu ile birlikte aynı hızda ve aynı yönde hareket etmesi gerekmektedir. Pan flüt şekline benzer bir salınım ile çekildiği için bu tekniğe pan ismi verilmiştir.
Pan fotorğafı çekmek için makine nasıl ayarlanmalı;
- Makinemizin netlik sitemi (AF Modu) sürekli netleme şeklinde olmalıdır. (Canon Al-Servo / Nikon ve diğer AF-C)
- Makine tripoda bağlanmaz elde tutulur.
- Netlik halkası başarı oranını arttırmak için tam ortaya alınır.
- Makine enstantane öncelikli moda alınır. (Canon Tv Nikon ve diğer S modu)
- Pozlama (enstantane) süresi uzun tutulacağı için ISO ayarı en düşük seviyeye düşürülür. (100 ISO gibi)
- Makine seri çekim moduna alınır. Saniyede 4 veya daha fazla kare tekniği hatasız uygulamak için tercih edilmelidir. Tek karede yakalamak çok zordur.
- Enstantane süresi 1/100 ile 1/20 arasında değerler tercih edilir. Hız arttıkça 1/100 e yaklaşılır, azaldıkça 1/20 ye yaklaşılır. Eğer konu çok hızlıysa 1/200 ve 1/500 aralığı denenebilir.
- Hareket eden obje ile aynı hızda ve aynı yönde hareket edecek şekilde belden dönerek objeyi vurmak için ateş eder gibi obje takip edilerek seri şekilde fotoğraflar çekilir.
- Çekilen seri fotoğraflar arasından düzgün olanlar ayıklanır.
Eğer siz hareket eden bir araçta durağan bir konuyu fotoğraflarsanız ters pan çekmiş olursunuz. Bu durumda hiçbir dijital manipülasyon yapmadan çok enteresan görüntüler çekme şansınız var. Bunun için yüksekte olmanız tavsiye edilir. Aynı ayarlar kullanılır.
Başarılar dilerim. Sevgiler, selamlar ve bol ışıklı günler.