Ihlara Vadisi
- 4
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Güzel Atlar Ülkesi – Dünya Tarihinin En Özel Kanyonu
Dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak bilinen Ihlara Vadisi, dünyada medeniyet tarihine ev sahipliği yapan tek kanyondur. Bu 18 km uzunluğundaki kanyon Aksaray Güzelyurt’da bulunuyor. Ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğindeki(1) bu dev kanyon, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Peki biz Ihlara Vadisini ne kadar tanıyoruz?
Fotoğrafla ilgilenenlerimizin her zaman ifade ettiği bir kavram vardır; “Yaşamadığın ve ya özünde hissetmediğin hiçbir güzelliği veya acıyı fotoğrafa yansıtamazsın.”
Ihlara Vadisini Anlamak
Ihlara’yı önce anlamak gerekiyor. Ihlara acılardan doğmuş bir vadi. Ihlara Vadisi Hasandağı ve Erciyes volkanlarının püskürmesinin ardından yılmadan akan Melendiz Çayı’nın binlerce yıllık aşındırması sonucunda oluşmuş kocaman bir kanyondur. Binlerce yıldır akan Melendiz Çayı volkanlardan taşan bu soğumuş kayaları yararak bize Ihlara’yı verdi. Önceleri Peristremma ismi verilen vadinin ismini “Harala” kelimesinden aldığı da söylenir. Peristremma, Dönerek Akan Suyun Halkı anlamına gelir. Harala ise atların büyütüldüğü açık alan, çiftlik anlamlarında kullanılır. Kim bilir belki de “Güzel Atlar Ülkesi” ilk defa burada kullanılmış bir kelimedir. Potamus, Kapadukus – Kapadokya Irmağı şimdilerde Melendiz Çayı ismini almış. Zamanla isimler değişse de Kapadokya’nın bence en özel yeri Ihlara Vadisi.
Binlerce yıl önce yerleşik hayat burada da başlamış. 5 yy dan sonra kiliseleri ve kayadan oyma yerleşim yapıları bulunan vadi Hıristiyanlığın günümüze kadar gelmesini sağlayan en önemli sığınaklardan biri. Ben bu yazıda tarihinden çok Ihlara’nın doğasından bahsetmek istiyorum.
Ihlara Vadisi Nasıl Gezilmeli?
Ihlara Vadisini gezmenin en kestirme yolu Ihlara Kasabası içinden ana gişeye gitmek ve buradaki merdivenlerden inerek vadi içerisinde 1 km kadar yürütüp geri dönerek merdivenlerden çıkmak. Bu kısa gezi en fazla bir buçuk saatinizi alır. Ama bu hiç de yeterli değil. Başka bir seçenek ise ana gişelerden girip Belisırma Köyü ’ne kadar 3,5 km kadar yürümek. Bu seçenek “Ihlara Vadisini gezdim.” diyen bir çok kişinin söylediği bir yöntem. Ancak inanın bana bu da yeterli değil. Bir çok kaynakta Ihlara Vadisi 14 km olarak ifade edilir. Ancak, Ihlara Vadisi aslında Ilısu Köyü ’nde başlar ve Selime Kasabası ’na kadar devam eder. Toplamda 18 km olan bir vadiyi gezmek söz konusuysa sadece 3,5 km yürümek sizce ne kadar yeterli olur?
Gezmeye Nereden Başlamalı? Buraya Nasıl Gidilir?
Ihlara’yı gerçekten gezmek istiyorsanız Ihlara Kasabasında her zaman girilen gişe yerine 1 nolu gişe denilen yerden girmenizi tavsiye ederim. Buraya gitmek için kasaba içinden Ihlara Vadisi yazan yöne döner dönmez karşınıza çıkan ilk akaryakıt istasyonunun hemen yanından sağa dönmeniz. Yolu takip edin. Sizler için harita bağlantısı;
Bu giriş sizi Ihlara Vadisi’nin şelalelerine çıkaracak. Bu gişeden inmek çok daha doğan bir his verecek size. Aşağı indiğinizde vadinin güzellikleri sizi bir başka büyüleyecek. Öyle herkesin gezmediği bir yerde olduğunuzu hemen fark edeceksiniz.
Bu rota ana gişeye 2 km uzakta. Yürüyüşe başladıktan 2 km sonra herkesin indiği yere ulaşacaksınız. Eğer bu girişten girmek isterseniz harita bağlantısı;
Nerede Mola Verebiliriz?
Yolculuğunuz 5.5 km ye ulaştığında gözleme ve ayran veya taze sıkılmış portakal suyu şansınızı bence geri tepmeyin. Eğer bu fırsatı teperseniz 7.5 km bittiğinde Belisırma Köyü’nde olacaksınız. Burada ırmağın üstüne konuşlanmış restoranlar var. Hemen hemen her şeyi bulmak mümkün. Burada karnımızı doyurabiliriz ama güzel bir doğa yürüyüşü için ağır şeyler yememek gerek. Ama dinlenmek için ideal bir konum. Burada yanınıza su ve atıştırmalık bir şeyler almanızı tavsiye ederim. Çünkü gerçek Doğası ile Ihlara buradan başlar. Selime Kasabası’na kadar tam bir doğa harikası 7 km boyunca size eşlik edecek. Yürüyüş süresince gökyüzünü kollamayı unutmayın. Aksaray’ın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz kuşları göreceksiniz. Ve tabi alçak gönüllülüğü de elden bırakamamak gerek. Çünkü Ihlara’nın kelebekleri çok özeldir. Gittiğiniz mevsime göre değişiklik gösterir Ihlara.
Dört Mevsimde Ihlara Vadisi Nasıl Değişir?
Yaz aylarında çorak bozkırın ortasında yemyeşil bir vaha gibidir. Antep Fıstığı bile yetişen bu yer yaz aylarının sıcağından korunurken kış aylarının soğuğunu da içine almaz. Özellikle sonbahar Ihlara’da muhteşemdir. Kurumuş yapraklarla birlikte kışa inat yeşillikleri de görebilirsiniz.
Kış geldiğinde pek kimse uğramaz Ihlara’ya ama burada kar görmek anlatılası bir şey değil. Bunu görmenizi tavsiye ederim. Merdivenlerden iniş epey sorunlu olur ancak bu çektiğiniz çileye değeceğinin garantisini verebilirim.
İlkbaharda Ihlara kelebekleri ve olağanüstü çiçekleri ile mükemmel bir yerdir. Sözün özü Ihlara dört mevsim de gezilecek bir yerdir. Ona sadece yazları gitmek büyük haksızlık olur. Gitmemeniz için tavsiye edeceğim tek zamanı kar olmayan kış aylarıdır. Onun haricinde her zaman hem fotoğraf hem spor hem ruhsal bir dinginlik verir Ihlara. O uzun patikaları yürürken gündelik yaşamdaki sorunlardan eser kalmaz.
Kimi zaman evde sıkılırken aklınıza bile gelmeyecektir burası. Bir hafta sonu deneyin. “Ben gezdim orayı. Ne gerek var şimdi?” demeyin. Giyinin güzelce, alın küçük bir sırt çantası yanınıza. Hatta atıştırmalık da alın. Fazla olmamak kaydıyla su alın. Çünkü ağır olmamalısınız. 14 km boyunca gereksiz ağırlıklar sizi yoracak ve tadınızı kaçıracaktır. Eğer çocuklarınız varsa alın onları da yanınıza. O cebinizden elinizden düşmeyen telefondan kurtulun bu hafta. Biraz zaman geçirin kendinizle, sevdiklerinizle. Zaten siz bunu başaramasanız da vadide mobil veri yok. Zamanı hissedin. Her bir saniyeyi, aldığınız her nefesi, hayatı hissedin. Ve o temiz havadan bir nefes çekin. Başlayamadığınız veya bırakamadığınız şeyleri düşünün. Belki yeni başlangıçlar yapmak için bu yürüyüş iyi gelir. Bol ışıklı günler.
(1) Kaynak : Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü