Selçuklu Türbelerinin En Özeli Aksaray’da

Fotoğraf: Berat ARIBAŞ

Kapak Fotoğrafı: Berat ARIBAŞ

Aksaray’ın Gülağaç ilçesi Gülpınar Kasabası ile Bekarlar Köyü arasında Bakı Gölü’nün kenarında tarlalar arasında bir kültür mirası var. Narlı Göl’e giderken yolun solunda tarlaların arasında onu görebilirsiniz. Büyük Selçukluların Anadolu’da kurulmuş bir kolu olan Danişmendliler tarafından 12 yüzyıl sonunda yapılmış. Bekar Sultan Türbesi çok ama çok özel bir türbe. Mimari açıdan tam bir sanat eseri.

 “Altın bir muhafaza içerisinde saklanacak kadar kıymetlidir.”
İbrahim Hakkı Konyalı / Aksaray Tarihi


Alt kısmı kesme taştan, üst kısmı tuğladan yapılmış sekizgen kaideli türbe, çini süslemeleri ve tuğla ile yazılmış kufi yazılarıyla Selçuklu türbelerinin nadide eserlerinden biri olarak tanınıyor.

“Ülkemizde bu mahruti şeklinde yapılmış başka bir türbe yoktur. Erzurum’da saat kulesi olarak kullanılan Tuğrul Bey kulesinde bile bu mimari yapı bulunmamaktadır.”
İbrahim Hakkı Konyalı / Aksaray Tarihi


Tarihi kayıtlarda “Turasan Türbesi” olarak da bilinen Bekar Sultan Türbesi, Danişmend Gazi’nin amcası Hasan Bey’in oğlu Turasan Bey için yapılmış, kitabesi zamanla yok olmuş. Türbenin üst kısmında kufi tarzda kuşak halinde yazılmış Besmele ve Ayete’l Kürsî yazısı gözlerimizi kamaştırıyor.

Halk arasında Bekâr Sultan Türbesi olarak bilinen türbenin bulunduğu alanın geçmiş dönemlerde büyük bir iskân yeri olduğu ve türbenin kuzeyinde hamama benzeyen kalıntılar ve doldurma harçlı yapı ile güney kısmının alt tarafında temelleri bulunan bir zaviye yahut camiye benzeyen mimari unsurlar bulunmakta.

Burasının tarihte Aksaray’ın Bekir Nahiyesi toprakları içerisinde olması, ‘’Bekir’’ kelimesinin de halk dilinde ‘’Bekâr’’ ifadesine dönüşmesi ve ‘’Sultan’’ kelimesinin ilave edilmesiyle bu şekilde anıldığı düşünülüyor. Türbenin hemen yakınında bu isimle anılan bir de köy bulunuyor.

Derinkuyu – Narlı Göl – Ihlara Vadisi turizm aksına çok yakın mesafede yer alan bu muhteşem eserin gezi planlarınızda muhakkak olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda türbeye giden yolun düzeltilmesi ve koruma tedbirlerinin arttırılmasında da yarar var. Geçenlerde fotoğraf çekmek için bölgeye gittiğimizde yanımıza gelen ekip bana bu konuda güven verdi. En azından kimiz, ne iş yaparız gelip baktılar. İlgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Yılın her mevsimi bu bakir topraklarda mükemmel fotoğraflar verir bu devasa türbe. Henüz onu görmediyseniz ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Harita bağlantısını aşağıda bulabilirsiniz.

Sevgiler selamlar ve bol ışıklı günler.

Kaynak : Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Erdem Zengin’in Udemy Platformu üzerinden Sıfırdan Uygulamalı Fotoğraf Kursu hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYIN

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

6 yorum

Yazınız için teşekkürler. Bu bilgiler ışığında nice insanlar bilgilenmiş olacaktır.

Yanıtla

Ben de öyle ümit ediyorum. Teşekkür ederim, sağ olun.

Yanıtla

Çok yararlı bi yazı olmuş hocam teşekkür ederim .Sizin yazılarınızı beğenerek okuyorum elinize sağlık.

Yanıtla

Teşekkür ederim, sağ olun. Sizlerden bunları duymak çok güzel.

Yanıtla

çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık teşekkür ederim

Yanıtla

Teşekkür ederim, sağ olun

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok